
Aby ułatwić konsumentom identyfikację produktów
wytworzonych z polskich surowców, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju
Wsi opracowano znak „PRODUKT POLSKI” i zasady jego stosowania. Zgodnie z
ustawą o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
produkty opatrzone tą informacją muszą być wyprodukowane z surowców
wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych
dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w
ilości do 25% masy tych produktów, pod warunkiem że składniki takie nie
są wytwarzane w kraju.
Wybierając żywność z oznaczeniem „PRODUKT POLSKI”,
konsument ma pewność, że została ona wytworzona w kraju i z rodzimych
surowców. Przy bogatej ofercie na sklepowych półkach ma to niebagatelne
znaczenie, a w efekcie przyczynia się także do budowania patriotyzmu
konsumenckiego i wsparcia sprzedaży polskiej żywności.
Źródło: www.polskasmakuje.pl 