16 czerwca 2019 roku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach odbyła się 14 edycja Festiwalu Śląskie Smaki.
Organizatorem Festiwalu była Śląska Organizacja
Turystyczna oraz Gmina Kuźnia Raciborska. Partnerami byli Miejski
Ośrodek, Kultury, Sportu i Rekreacji w Kuźni Raciborskiej oraz Stare
Opactwo w Rudach.
Piękna pogoda i pyszne jedzenie przyciągnęły miłośników kuchni regionalnej.
Podczas Festiwalu można było podziwiać zmagania
kulinarne zgłoszonych drużyn w 4 kategoriach, które walczyły o Złoty
Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii.
Wyniki konkursu kulinarnego:
Kategoria szkół gastronomicznych:
I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu
Śląskim – Drużyna I, która przygotowała: zupa z czosnku niedźwiedziego,
Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami,
sos piwny, karmelizowane warzywa, Ciasto niespodzianka z dodatkami.
II miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, która przygotowała:
Kołocz jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta,
Chłodnik z botwinki: botwinka/ogórek/pokrzywa, Królik w śliwkach:
królik/śliwka/pietruszka.
III miejsce: Drużyna Zespołu Szkół
Techniczno-Zawodowych z Piekar Śląskich, która przygotowała:
Amuse-Bouche ze szpajzy cytrynowej z owocami i ziemią
czekoladowo-orzechową, Piankowa zupa z modrej kapusty z chrupiącymi
skwarkami i chipsami z jabłka, Karminadle z boczkiem, soczewicą,
pieczone w tymianku, podane z różanymi kartoflami i pieczonymi burakami
na occie balsamicznym i miodzie.
Kategoria amatorów:
I miejsce:
Rudzanki z Rud, które przygotowały:
Kreple z kartoflami, Rudzki żurek, Karminadle z filungiem z sosem z
grzybów leśnych, młode kartofle, czerwone buraczki „po naszymu”.
II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w
Kłobucku, która przygotowała: Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką,
domowa nalewka np. rabarbarowa, Kluseczki z wątróbką na rosole, Karkówka
duszona w sosie z kopytkowymi placuszkami i młodą kapustą zasmażaną.
III miejsce: Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i
Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka”, które przygotowały: Tatar z
jelenia z żółtkiem przepiórczym, Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami,
Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana z koperkiem, kotlety
ziemniaczane.
Kategoria profesjonalistów:
I miejsce: Restauracja Leśna Perła z Rudzińca,
która przygotował: Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową, Botwinka z
przepiórczym jajkiem, Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego
ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą.
II miejsce: Drużyna Malinowego Dworu z Katowic,
która przygotowała: Placek ziemniaczany ze śledziem w burakach, Ajlauf z
kalafiorem, Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie.
III miejsce: The Piano Tychy, które przygotowało:
Czarny pączek nadziewany kaszanką/puree z jabłka/chrust z boczku/sos
rabarbarowy, Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko
panierowane/karmelizowana cebula/puree z borowika/oliwa
majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony, Policzek z jelenia/panczkraut
w ziołowej kruszonce/grzybowy demi-glace na dziczyźnie/smażony
bób/karmelizowane marchewki/puree z pasternaku.
Gratulujemy zwycięzcom, a szczególnie Naszym Paniom
z drużyny Rudzianki - Maria Pietrzak, Mariola Duda, Gabriela Dudek,
Gabriela Marek, które zwyciężyły w kategorii amatorzy.
W trakcie Festiwalu można było skosztować potraw
przygotowanych przez restauracja znajdujące się na Szlaku Kulinarnym
„Śląskie Smaki”. Szlak powstał w 2012 r. jako jeden z pierwszych szlaków
kulinarnych w Polsce. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja,
która uzyskała certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i
ich regionalną autentyczność. W menu restauracji Szlaku znajdziecie nie
tylko dania kuchni śląskiej, ale i specjały beskidzkie, jurajskie, czy
zagłębiowskie. Łącznie to ponad 100 dań regionalnych, których tradycyjny
smak, jakość produktów i sposób przyrządzania jest zagwarantowana
certyfikatem „Śląskie Smaki”.
W trakcie Festiwalu można było obejrzeć BITWĘ
SMAKÓW – pokaz kulinarny oraz występy wokalistów MOKSiR Kuźnia
Raciborska, koncert Joanny Kostki, koncert Abba Covers, występ
muzyczno-kabaretowy Krzysztofa Respondka, a na zakończenie Koncert
galowy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.