 16 czerwca 2019 roku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach odbyła się 14 edycja Festiwalu Śląskie Smaki.
16 czerwca 2019 roku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach odbyła się 14 edycja Festiwalu Śląskie Smaki.
Organizatorem Festiwalu była Śląska Organizacja 
Turystyczna oraz Gmina Kuźnia Raciborska. Partnerami byli Miejski 
Ośrodek, Kultury, Sportu i Rekreacji w Kuźni Raciborskiej oraz Stare 
Opactwo w Rudach.
Piękna pogoda i pyszne jedzenie przyciągnęły miłośników kuchni regionalnej.
Podczas Festiwalu można było podziwiać zmagania 
kulinarne zgłoszonych drużyn w 4 kategoriach, które walczyły o Złoty 
Durszlak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii.
Wyniki konkursu kulinarnego:
Kategoria szkół gastronomicznych:
I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu
 Śląskim – Drużyna I, która przygotowała: zupa z czosnku niedźwiedziego,
 Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami,
 sos piwny, karmelizowane warzywa, Ciasto niespodzianka z dodatkami.
II miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół 
Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, która przygotowała: 
Kołocz jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta, 
Chłodnik z botwinki: botwinka/ogórek/pokrzywa, Królik w śliwkach: 
królik/śliwka/pietruszka.
III miejsce: Drużyna Zespołu Szkół 
Techniczno-Zawodowych z Piekar Śląskich, która przygotowała: 
Amuse-Bouche ze szpajzy cytrynowej z owocami i ziemią 
czekoladowo-orzechową, Piankowa zupa z modrej kapusty z chrupiącymi 
skwarkami i chipsami z jabłka, Karminadle z boczkiem, soczewicą, 
pieczone w tymianku, podane z różanymi kartoflami i pieczonymi burakami 
na occie balsamicznym i miodzie.
Kategoria amatorów:
I miejsce:
Rudzanki z Rud, które przygotowały: 
Kreple z kartoflami, Rudzki żurek, Karminadle z filungiem z sosem z 
grzybów leśnych, młode kartofle, czerwone buraczki „po naszymu”.
II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w
 Kłobucku, która przygotowała: Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką, 
domowa nalewka np. rabarbarowa, Kluseczki z wątróbką na rosole, Karkówka
 duszona w sosie z kopytkowymi placuszkami i młodą kapustą zasmażaną.
III miejsce: Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i 
Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka”, które przygotowały: Tatar z 
jelenia z żółtkiem przepiórczym, Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, 
Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana z koperkiem, kotlety 
ziemniaczane.
Kategoria profesjonalistów:
I miejsce: Restauracja Leśna Perła z Rudzińca, 
która przygotował: Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową, Botwinka z 
przepiórczym jajkiem, Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego
 ziemniaka oraz z krupniokiem i czerwoną kapustą.
II miejsce: Drużyna Malinowego Dworu z Katowic, 
która przygotowała: Placek ziemniaczany ze śledziem w burakach, Ajlauf z
 kalafiorem, Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie.
III miejsce: The Piano Tychy, które przygotowało: 
Czarny pączek nadziewany kaszanką/puree z jabłka/chrust z boczku/sos 
rabarbarowy, Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko 
panierowane/karmelizowana cebula/puree z borowika/oliwa 
majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony, Policzek z jelenia/panczkraut
 w ziołowej kruszonce/grzybowy demi-glace na dziczyźnie/smażony 
bób/karmelizowane marchewki/puree z pasternaku.
Gratulujemy zwycięzcom, a szczególnie Naszym Paniom
 z drużyny Rudzianki - Maria Pietrzak, Mariola Duda, Gabriela Dudek, 
Gabriela Marek, które zwyciężyły w kategorii amatorzy.
W trakcie Festiwalu można było skosztować potraw 
przygotowanych przez restauracja znajdujące się na Szlaku Kulinarnym 
„Śląskie Smaki”. Szlak powstał w 2012 r. jako jeden z pierwszych szlaków
 kulinarnych w Polsce. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, 
która uzyskała certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i 
ich regionalną autentyczność. W menu restauracji Szlaku znajdziecie nie 
tylko dania kuchni śląskiej, ale i specjały beskidzkie, jurajskie, czy 
zagłębiowskie. Łącznie to ponad 100 dań regionalnych, których tradycyjny
 smak, jakość produktów i sposób przyrządzania jest zagwarantowana 
certyfikatem „Śląskie Smaki”.
W trakcie Festiwalu można było obejrzeć BITWĘ 
SMAKÓW – pokaz kulinarny oraz występy wokalistów MOKSiR Kuźnia 
Raciborska, koncert Joanny Kostki, koncert Abba Covers, występ 
muzyczno-kabaretowy Krzysztofa Respondka, a na zakończenie Koncert 
galowy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.

 






