bezpiecznego grzybobrania
Grzybobranie to coraz bardziej popularna forma spędzania wolnego czasu w naszym kraju. Zarówno walory zapachowe, jak i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. Należy jednak pamiętać, że w naszych lasach występują nie tylko grzyby jadalne, ale także niejadalne, a nawet trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZNEGO GRZYBOBRANIA
- Zbieraj tylko gatunki grzybów dobrze znanych!
- Zbieraj tylko grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode i przejrzałe mogą być przyczyną tragicznych pomyłek!
- Nie niszcz żadnych grzybów, nawet trujących, ponieważ są one potrzebne w leśnym ekosystemie!
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj wyłącznie grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących!
- Unikaj błędnych metod mających na celu wykrycie grzybów trujących – zabarwienie cebuli na ciemno, ciemnienie srebrnej łyżeczki czy gorzki smak!
- Zbieraj grzyby wyłącznie do koszyków lub pojemników, które przepuszczają powietrze. Reklamówki foliowe powodują zaparzenie grzybów, a także przyspieszają ich psucie!
- Nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie!
ABC PRZYRZĄDZANIA I SPOŻYWANIA POTRAW Z GRZYBÓW
- Grzybów nie należy podawać małym dzieciom , ludziom starszym i cierpiącym na choroby układu pokarmowego, ponieważ są potrawą ciężko strawną.
- Potrawy z grzybów należy spożywać bezpośrednio po sporządzeniu.
- Potrawy z grzybów łatwo się psują i szybko powstają w nich trujące substancje, dlatego nie wolno ich przechowywać nawet w lodówce.
Jeżeli po spożyciu grzybów masz nudności, bóle brzucha, biegunkę, skurcze mięśni, podwyższoną temperaturę niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza!
Pamiętaj, że w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza!
WEZWANY W PORĘ LEKARZ MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE !