770-lecie Bolatic

 W dniu dzisiejszym przypada 770 rocznica pierwszej wzmianki o Bolaticach naszej miejscowości partnerskiej w Czechach. W niedzielę 20 grudnia miała się odbyć główna uroczystość z tej okazji. Niestety Covid-19 pokrzyżował te plany podobnie jak w większości imprez, które miały odbywać się w tym roku. Mimo to przekazujemy naszym przyjaciołom w Czechach serdeczne życzenia i gratulacje z okazji 770-lecia pierwszej wzmianki o ich miejscowości. Mamy nadzieje, że już niedługo sytuacja pandemiczna na tyle poprawi się aby można było się spotkać i wspólnie świętować nie tylko ich 770lecie, ale 20-lecie naszej współpracy. Życzymy wszystkim mieszkańcom Bolatic dużo zdrowia i z niecierpliwością czekamy na spotkanie z nimi.

 

 

 Poniżej tekst będący przypomnieniem tej rocznicy wraz z zapowiedzią obchodów. Niestety z powodu Covid-19 uroczystość została odwołana.

 Oslavy 770 let od1. písemné zmínky se snad uskutečníBolatice slaví vletošním roce 770. výročí od1. písemné zmínky onaší obci vdopise papeže Inocence IV. ze dne 18. 12. 1250. Každých pět let si toto významné datum vživotě obce připomínáme vždy oněco slavnostněji. Letos samozřejmě chceme rovněž. Ale ovšem rozhodne šířící se Covid-19. Oslavy by měly proběhnout vneděli 20. prosince. Od14:00 hodin je připravená mše svatá zaživ é azemřelé občany Bolatic aBorové. Poby mělo proběhnout neveřejné slavnostní zase-dání zastupitelstva, kterého se (snad) zúčastní zástupci družebních měst aobcí, budou oceněni občané, kteří se významně podíleli narozvoji adobrém jménu obce, pravděpodobně někteří zhostů obdrží ičestné občanství obce Bolatice. Vpodvečer by pak měly oslavy pokračovat nanovém náměstí, kde bude připravený kulturní program, občerstvení vpodobě zabijačkových pochoutek anazávěr by se měl uskutečnit ioh-ňostroj. Kvýročí obce vydal OÚ kalendář narok 2021, dále knihu ostavebně historickém průzkumu zámku aspolečně spanem Pavlem Hornou zČD byly vydány pohlednice, nakteré je fotografie původního nádraží vBolaticích, parní lokomotiva, starý motoráček apohled nanádraží vOpa-vě. Ato vše uíležitosti jak 770. výročí od1. písemné zmínky, tak i125. výročí trati zOpavy doChuchelné!  

Herbert Pavera



Jednocześnie przypominamy, że jest jeszcze możliwość wpisania się do pamiątkowej księgi z życzeniami z tej okazji.

Z tej okazji chcemy przekazać do Bolatic pamiątkową księgę z życzeniami od mieszkańców Gminy Kuźni Raciborska. W związku z pandemią COVID 19 nie ma możliwości dokonania osobistego wpisu do kroniki, więc zachęcamy Was do wysłania życzeń w formie mailowej na adres:

 

   promocja@umkuznia.pl , w terminie do dnia 31 grudnia 2020 r.

 

  Wasze życzenia wydrukujemy i wkleimy do pamiątkowej księgi.

 




Share:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Etykiety

Archiwum bloga

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Label Cloud